Definind iubirea

Maya, poezie, Maria Savu, Editura Genius

 

Iată că în demersul nostru editorial primim o nouă carte şi salutăm cu bucurie un nou debut poetic, o altă îndrăzneală de a escalada Olimpul, tărâmul zeilor.

Maria Savu ne încântă încă de la început cu titlul Maya, o vrajă mistică indiană propusă printr-o magie îmbrăcată în haină poetică.

După cum Vişnu a creat Maya pentru ca prin intermediul ei să poată lua naştere lumea, din iubire, astfel Maria Savu ne propune Maya ca fundament inţiatic în facerea şi perpetuarea existenţei lumii prin iubire.

Putem spune că Maya este o carte de poezie des-pre iubire, nu numai în sensul erotic, ci şi în sensul iubirii ca principiu existenţial al lumii.

Cu un ton calm, cu o poezie caldă, din când în când fermecându-ne cu versuri melodioase, directe, limpezi, încântându-ne cu metafore alese, Maria Savu se recreează pe sine prin Maya, arătându-se în poezie puţin câte puţin, ca de după un văl, la fel ca în legendă. Farmecul poeziei sale constă în sinceritatea trăirilor învăluite în mistice aure de vrajă, sunet, culoare, sentimente şi afectivităţi desfăşurate lent şi propagate în aer pentru a ne înlănţui şi ţine vrăjiţi, captivi în incantaţia dulce şi înrobitoare de suflete sensibile, care se cheamă poezie.

Seniorial, Maria Savu nu presară date biografice în poezie, nu vorbeşte de un iubit terestru, recognoscibil, o făptură din carne şi oase, ci de un bărbat-zeu ideal iubirii ori-cărei femei, un poet-geniu care propagă vrajă şi ameţeală în sufletele femeilor iubitoare de şoapte, de mister, de ludicul sensibil şi amăgitor al dorinţei spre absolut; adie în versuri chemarea şi dialogul cu un profet-fachir-vrăjitor, un spirit al adâncurilor universului, un doctor în miresme şi un artist în iubiri.

Paradisiac, ne întâlnim cu dorinţa şi vraja, hipnoza şi luciditatea destrămării visului, zbor şi împietrire, ca dualitate şi necesitate ambiguă a fiinţei reale în care ne aflăm încuiaţi de mister.

Din oglindă în oglindă, trecem gustând din poezie prin mai multe chipuri ale sinelui, ca şi cum am ridica faţa din apă şi ne-am cufunda într-o altă apă. Aceste botezuri şi oglindiri succesive dezvăluie dualitatea lumii născute prin iubire şi perpetuate prin lumină şi vibraţie, căci ce ar fi Universul fără câte o făclie din loc în loc, din galaxie în galaxie?

Încântaţi de poezia Mariei Savu, ne bucurăm şi de clipa pământeană a momentului lecturii ca de un dar întins cu amândouă mâinile de poetă.

 

Alensis De Nobilis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *